Woonhuis 161 Tilburg
Opdrachtgever | Particulier |
Locatie | Tilburg |
Jaartal | 2018 |
Het woonhuis vormt een ultieme uitwerking van de kansen en de beperkingen die het bouwperceel boden. Met een L- vormig volume zijn de randen van het perceel met een maat van 14 bij 14 meter opgezocht om voldoende buitenruimte te genereren. De woonvolumes aan de noord en westzijde en de tuin op de zuidzijde.
Omdat voor het positioneren van het woonvolume de grenzen van het perceel zijn opgezocht maakt het omliggende groen onderdeel uit van het openbaar gebied. Daarmee is de kwaliteit van het groen en uitzicht gewaarborgd. “Wel de lusten, maar niet de lasten”. Met de parkachtige setting van de openbare inrichting waarin de woningen als losse “objecten” zijn neergestreken komt de witte woning volledig tot zijn recht.
De witte strakke vormgeving maakt een sterk contrast met de groene omgeving wat nog wordt verstrekt doordat de woning opgetild is boven het aangrenzende maaiveld. Echter door de grote glaspartijen op de begane grond ontstaat een sterke relatie tussen binnen en buiten. Het creëert licht en lucht in de woning en genereert een aangenaam woonklimaat door het ruime zicht op de omgeving. De strakke glasvlakken bevatten zo min mogelijke belemmeringen van kozijnen zodat slechts het glas de scheiding tussen binnen en buiten vormt. Het woonhuis bestaat uit een haak vorm op de begane grond met aan 1 zijde een verdieping. In tegenstelling tot de openheid van de begane grond is de slaapverdieping meer gesloten. Strategisch geplaatste raampartijen welke het zicht op de omgeving geven alsmede voldoende privacy. Achter de geperforeerde gevelschermen liggen te openen delen die voor de ventilatie van de slaapkamers zorgen.
De entree van de woning wordt door het verhoogde entreeniveau een voornaam binnenkomen. Een verdiepingshoge deur geeft ruim toegang tot de woning en uitstraling naar straatzijde.